Muhteşem bir doğaya ve benzersiz lezzetlere sahip olan Cunda Adası’ndan kaynaklarda ilk bahseden “Tarihin Babası” olarak bilinen Herodot’tur. Büyük Yunanlı tarihçinin M.Ö. 459-454 yıllarında Ekatonisos adıyla anlattığı beldede bu isim hala bilinmektedir. Cunda, güzellikleriyle de ziyaretçilerinin ilgisini çekerek son yılların en gözde turizm merkezlerinden biri haline gelmiştir.
Cunda’nın Adası’nın diğer ismi olan “Alibey”, Kurtuluş Savaşı’nda padişahın “Yunanlılara teslim olun!” emrine karşı gelerek silahlı mücadeleye başlayan ilk birliğin kumandanı Yarbay Ali Çetinkaya’ya ithaftır. Ada önceki yıllarda Cunda ve Moshonisia adlarıyla biliniyordu.
Emeklilerin Gözdesi
Piri Reis’in Kitab-ı Bahriyesi’nde geçirdiği Yund Adaları’nın bu bölgeye ait olduğu tahmin edilmektedir.
Ada nüfusunun çoğunluğu Girit ve Midilli adalarından 1924 mübadelesi zamanında göç eden Türkler’den oluşmaktadır. Ada son yıllarda emeklilik günlerini sessiz huzurlu bir yörede geçirmek isteyen büyük şehir sakinleri arasında çok popülerdir.
Taksiyarhis Kilisesi: 1873’te inşa edilmiş olan kilisenin Tam ismi Taksiyarhis Ta Camya’dır. (Çamlı Manastır) Adanın merkez kilisesi olarak kullanılmaktaydı. Taksiyarhis Kilisesi, ada halkının iddialarına göre dünyadaki Ortodoks kiliselerinin zeytin, zeytinyağı ve sabun ihtiyacını karşılamaktaydı. Şu anda en sağlam durumda olan kilisedir. Taksiyarhis Kilisesi’nin çanı II. Dünya Savaşı yaklaşırken 1936’da yerinden çıkarılarak savaş halinde halka haber verilmesi için Ayvalık İlk Kurşun Tepesi’ne getirilmiştir. Bu çan günümüzde Bargama Müzesi’nde sergilenmektedir.
Cunda Ayışığı Masantırı: Patriça’nın 2. köyünden yürüyüşle 45 dakikada varılabilir. Kendine has yapısını koruyabilen manastırın ayışığı altında kendisi ve çevresi büyüleyici bir güzelliğe bürünmektedir. Bu yüzden ayışığı adı verilmiştir.
Tımarhane Adası -Taşlı Manastır: Çamlık koyunun karşısında kocaman bir kayalığın dibinde küçük bir bina gibi görünen Tımarhane Adası, mucizeleri nedeniyle bu adı almıştır. Adaya alkolün dozunu fazla kaçıranların ve zincirleri ile bağlı akıl hastalarının tedavi olmuş olarak çıktıkları söylenmektedir.
Sarımsaklı’dan başlayıp Dalyan Boğazı’na kadar uzanan Tımarhane Adası’nın Yunanca adı Aya Pareskevi ’dir. Sakinliği ve temiz havası ile ilgi çeken Tımarhane Adası’nda kayalıkların dibinde, birkaç kemerli pencere yuvası ve koridoru bulunan küçük kilise ve manastır vardır. Bölgeye hâkim olan manastırdan Cunda Adası, Tavuk Adası ve Çamlık Koyu’nun manzarasını seyrederek görsel bir şölen yaşamak istiyorsanız bu adaya mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Cunda Adası tarihi ile ilgili birçok bilgiyi sıcakkanlı, samimi ada sakinlerinden de öğrenebilirsiniz.